
 

22 March 2023 

Mr. I Vanker 

Director Standards 

Independent Regulatory Board for Auditors 

PO Box 8237 

1616 

Email: standards@irba.co.za 

Dear Mr Vanker 

COMMENT LETTER ON THE PROPOSED AMENDMENTS TO THE IRBA CODE OF PROFESSIONAL 

CONDUCT – REVISIONS TO THE DEFINITIONS OF LISTED ENTITY AND PUBLIC INTEREST ENTITY 

IN THE IRBA CODE 

1. Thank you for the opportunity to share our views on the revised definition of listed entity and public 

interest entity in the IRBA Code.  

2. We welcome the principles included in the Exposure draft as we believe this will help to improve 

consistency in the way that audit firms will be defining an entity as a Public Interest Entity (PIE) and to 

enhance the auditor’s independence of mind and appearance in relation to the public interest. 

3. We have structured this submission, table below, in terms of the questions asked in the Exposure draft 

(ED) (December 2022) for comment by 3 April 2023. 

4. In addition, we believe that the criteria for public interest entities should be reviewed in a 5-year period, 

especially with regards to the thresholds, to stay up to date with changes and inflation that arises in 

future. 

 

Yours faithfully 

 

_______________ 

Maryke van Deventer 

Director 
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Request for Specific comment 

Question Question Yes/No Response 

Question 1 Do respondents agree that the proposed amendments 
provide useful guidance to help the registered auditor 
in determining whether an entity is a public interest 
entity?  

If “No”, please indicate where additional guidance is 
needed. 

Yes, but We do believe that improvement and clarification has been provided in 
determining whether an entity is public interest entity (PIE). 

However, the following areas may need more clarity as it could still lead 
to confusion and inconsistency in the profession: 

1. R400.17 “An entity one of whose main functions is to take deposits 
from the public”. This definition is very broad and can be interpreted 
as being any entity that also receive deposits, for example attorneys, 
estate agents, accommodation facilities, etc. who also hold deposits 
of the public but do not necessarily qualify as a PlE.  

It is recommended that this criterion is enhanced to clearly 
demonstrate what is required in terms of “main function” and 
“deposits”. For example, whether it is mainly focused on banks or 
any FSP entity that meets the threshold in accordance with R400.18 
SA. 

 

2. R400.18 SA “(n) Other issuers of debt and equity instruments to the 
public” 

 Recommended that the guidance be enhanced to support 
this criterion. 

 

3. R400.18 SA refers to factors that needs to be considered in 
paragraph 400.9 and 400.10. It is not clear if this is additional 
guidance for how the entities as per R400.18 SA was determined or 
whether it is further criteria that should be considered for entities, 
not listed per R400.18 SA, that could potentially result in a PIE. If 
this is the case, the criteria per 400.9 and 400.10 is not by itself 
clear. For example, “Number and nature of stakeholders”, how many 
would be regarded as sufficient to meet this criterion? 
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Question Question Yes/No Response 

Question 2 Do respondents agree that public entities listed in 
Schedule 2 of the Public Finance Management Act No. 
1 of 1999 should be identified as public interest 
entities?  

If “No”, please explain your view and suggest a way 
forward. 

Yes, but In agreement that the entities listed in Schedule 2 of the PFMA should 
be regarded as a PIE. 

However, do not agree that a subsidiary or entity under the ownership 
control of these entities by nature should also, by default, be classified 
as a PIE. There are many instances where the subsidiaries of such 
entities are very small or dormant and do not meet the definition of a 
PIE as intended. 

Question 3 Do respondents agree that public entities or 
institutions that are authorised in terms of legislation 
to receive money for a public purpose with annual 
expenditure in excess of R5 billion or that are 
responsible for the administration of funds for the 
benefit of the public in excess of R10 billion, as at the 
financial year-end, should be identified as public 
interest entities?  

If “No”, please explain your view and suggest a way 
forward. 

Yes, but We agree with the principles of this new criteria, but the following 
aspects are not clear: 

Firstly, the “other public entities” (that does not fall within the ambit of 
Schedule 2 of the PFMA), would these public entities include those 
entities audited by the AGSA, including AGSA Section 4(3) entities? The 
ED refers to only Section 4(3) entities. 

What about private Non-profit organisations, would this be seen as an 
institution that needs to be considered for paragraph (ii) in determining 
whether it is a PIE? 

The Code does not include guidance in terms of what would form part of 
“annual expenditure”. Paragraph 39 to the ED speaks to expenses and 
losses that results in decreased in its net financial position. It is 
recommended that R400.18 SA is updated to reflect such. 

Question 4 Do respondents agree that all universities, as defined 
in the Higher Education Act No. 101 of 1997, should be 
identified as public interest entities?  

If “No”, please explain your view and suggest a way 
forward. 

Yes  

Question 5 Do respondents agree with the proposed 
harmonisation of the thresholds to R10 billion, as 
follows:  
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Question Question Yes/No Response 

 (i) Collective Investment Schemes, including hedge 
funds, in terms of the Collective Investment 
Schemes Control Act No. 45 of 2002, that hold 
assets in excess of R10 billion?  

If “No”, please explain your view and suggest a 
way forward. 

Yes Agree that it should be aligned to the pension fund threshold of R10 
billion.  

 (ii) Funds, as defined in the Pension Funds Act No. 
24 of 1956, that hold or are otherwise responsible 
for safeguarding client assets in excess of R10 
billion?  

If “No”, please explain your view and suggest a 
way forward. 

Yes  

 (iii) Pension Fund Administrators, in terms of Section 
13B of the Pension Funds Act No. 24 of 1956, 
with total assets under administration in excess of 
R10 billion? 

If “No”, please explain your view and suggest a 
way forward. 

Yes Agree that it should be aligned to the pension fund threshold of R10 
billion.  

 (iv) Financial Services Providers, as defined in the 
Financial Advisory and Intermediary Services Act 
No. 37 of 2002, holding financial products or 
funds on behalf of clients in excess of R10 billion?  

If “No”, please explain your view and suggest a 
way forward. 

No Agree with the alignment of the wording to the FAIS Act legislation 
“holding financial products or funds on behalf of clients”. 

It can be viewed that the threshold has been harmonised to R10 billion, 
for all the entities included in the proposed R400.18 SA. However, the 
threshold was significantly reduced from R50 billion to R10 billion 
without sufficient explanation provided for this reduction. The reasons 
for the reduction should be explained. Using the number FSPs over a 
certain threshold to determine the reason for the change is not sufficient 
ground for the reduction in the threshold (Paragraph 47). 
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Question Question Yes/No Response 

 (v) Authorised users of an exchange, as defined in 
the Financial Markets Act No. 19 of 2012, that 
hold or are otherwise responsible for 
safeguarding client assets in excess of R10 
billion?  

If “No”, please explain your view and suggest a 
way forward. 

Yes  

Question 6 Considering the proposed thresholds outlined in 
question 5 above, are respondents aware of entities 
that could fluctuate from being a public interest entity 
to not being a public interest entity, and vice versa, 
from one year to the next, as a result of fluctuations in 
the values to which the thresholds are applied, such as 
the value of client assets held by the entity?  

If “Yes”, please indicate the details and potential 
consequences. 

No With the thresholds being so diverse, especially those that were at R50 
billion, it really leads to the exception rather than the norm to be 
classified as a PIE. 

With the new harmonization of the thresholds at R10 billion, it is likely 
that majority of these types of entities will consistently be classified as 
PIEs on a year-on-year basis. 

Question 7 Do respondents agree with the proposed threshold of 
89 000 beneficiaries for medical schemes?  

If “No”, please explain your view and suggest a way 
forward. 

Yes Agree with the principle that a threshold should be based on the number 
of beneficiaries and not the value of premiums as the value of premiums 
will increase each year. This way it will result in consistency in the 
classification of being a PIE. 

Question 8 Do respondents agree that the thresholds set in 
paragraph R400.18 SA will allow for a consistent 
application of the Code and are appropriate?  

If “No”, please explain your view. 

Yes Agree with the principles except for those instances mentioned in our 
previous comments included in this document. 

Question 9 Do respondents propose any other types of entities 
that should be included in paragraph R400.18 SA?  

If “Yes”, please provide details and an explanation to 
support the response. 

 

 

No  
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Question Question Yes/No Response 

Question 10 Do respondents agree with the proposed definition of 
a publicly traded entity?  

If “No”, please explain your view. 

Yes  

Question 11 Do respondents agree with the proposed effective 
date?  

If “No”, please indicate the reason for the 
disagreement, and also suggest an effective date and 
transitional provisions that will be more appropriate. 

Yes We are in agreement with the effective dates for audits of financial 
statements for periods beginning on or after 15 December 2024 as per 
paragraph 65 to the ED. 

 


